Első négy kábelszerelő

100 évvel ezelőtt négy kábelszerelő kezdte meg a munkát a Magyar Királyi Postánál

Az 1898. október 27.-től folyamatosan épülő budapesti tömbcsatorna alépítmény hálózatba behúzott első telefonkábelek ólomburkolatú 208×2/0,8 légüres papír érszigeteléssel készültek, és első szakaszait 1899. március 10.-én húztak be a tömbcsatorna hálózatba. A behúzást és a szerelést a budapesti Felten & Guilleaume kábelgyár végezte. A Posta a kábelgyáraktól mindig kész, üzemképes kábelvonalakat rendelt meg, melyeknek végei a gyárak által szállított kábelvégelzárókon végződtek. A méréseket, hibaelhárításokat is a kábelgyárak szerelői végezték. A megrendelési egység mindig törzskábel1, később a hozzátartozó szétosztó (elosztó2) hálózat kábele volt. A szállító gyár a jótállás ideje alatt az általa épített hálózatot fenntartotta, majd rendszeresé vált, hogy annak lejárta után is vállalta a hibaelhárítást. A „Budapesti m. kir. távbeszélőhálózat igazgatóság” (1897-1901) postamérnökei ekkor csak terveztette és építette a kábelhálózatokat és csak a „m. kir. posta és távirda műszaki felügyelőség” (1908-1919) alá tartozó kábelosztály volt az, mely már a saját kezelésű kábeleket behúzatta és szereltette 1912-től.

A két szállító a Felten & Guilleaume és a Pozsonyi Kábelgyár csak az általa épített kábelszakaszokon volt hajlandó kábelszerelést és hibaelhárítást végezni, mert a két kábel felépítése különbözött egymástól.

A Felten-kábelben az „S” alakú papírszigetelés különlegessége miatt a pozsonyi gyár szakemberei nem vállalkoztak a szerelésre. A hirtelen keletkezett hibák miatt a kábelgyáraknak a szerelőiket át kellett irányítani a hibaelhárításokra, mivel hibaelhárító brigádokat nem tartottak, ezért a hibák elhárításai nem mentek mindig problémamentesen. Később a hálózatok bővülésével, majd az elosztóhálózat megjelenésével, bővítésével, áttervezésével ezek a problémák további súrlódásokat okoztak és a hibaelhárítások elhúzódása előfizetői panaszokra adott okot.

Jó néhány posta mérnököt sorolhatnánk még fel, akik kiemelkedő munkásságukkal hozzájárultak a postai szolgálat színvonalának emeléséhez. Ezek közül kell kiemelni Tersztyánszky Ákos postamérnök, aki 1904-ben került a postához, de a kábelosztály egyik fiatal építésvezetőjeként 1912-ben meggyőzte a vezetőséget, hogy a kábelszerelés és fenntartás terén kialakult problémákat csak saját mérnökök és kábelszerelők ilyen irányú kiképzésével és alkalmazásával lehet megnyugtató módon megoldani. Ennek eredményeként új szervezeti egységet hoztak létre, melynek feladata lett az idevonatkozó ügykezelés, iratkezelés, anyagbeszerzés, szerszámok és szükséges műszerek beszerzése. A szerelők kiképzését, melyben a gyárak szerelői is segítettek, Tersztyánszky Ákos maga irányította. A szerelők megtanulták a különféle kábelek szerelését, a hibahelyméréseket és hibaelhárításokat. A felállított szerelői csapat kezdetekben a kábelzavarok elhárításával foglalkozott, majd később olyan új kábelvonalak szerelését végezte, melyek a hálózatátalakítások, hibaelhárítások alkalmával kikerült kábelekből a posta saját maga építtetett, melyekre a kábelgyárak szavatosságot nem vállaltak. A kábelszerelői csoport ilyen irányú első „mestermunkája” a Szent László úti vonal szerelése volt 1913-ban. A mérnökök és a szerelők jól vizsgáztak, amellyel megalapozták a postaintézmény egyik legnagyobb ágának, a kábelosztálynak a működését. A négy kábelszerelő név szerint Pákai István, Pátkai József, Rázmán Dénes és Radnai Oszkár, akik később, mint kábelmesterek oktatták ennek a szakmának a későbbi generációit s nagyban hozzájárultak e szakma postán belüli rangjához. Ez a szerelői négyes és mérnökirányítóik, valamint a tevékenységükkel összefüggő más munkát végző alkalmazottak rakták le a későbbi Kábelhivatal majd a Kábelüzem alapjait.

Pákai István

k.m.

Pátkai József

k.m.

Radnai Oszkár

k.m.

Rázmán Dénes

k.m.

1 törzskábel: A távbeszélő központot a közvetlen kifejtési ponttal (törzsvégpontos hálózat), az elosztóval (nagyelosztós hálózat) összekötő kábel, mely általában nagyobb érpárszámú kábel.

2 elosztó kábel: A nagyelosztóból a kifejtési pontokat ellátó kábel, mely általában kisebb érpárszámú kábel.

Related Images:

One Response to Első négy kábelszerelő

  1. Szarka Károly szerint:

    A 78-as évek végén,a nagy beázásoknál vidéki postai üzemektől jöttek segíteni.Amikor a s papiros kábelt meglátták csak néztek mert ilyen kábellel még nem találkoztak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.